Вчитель хімії та біології
Грицай Людмила Василівна

Меню сайту
Категорії розділу
Підготовка до ЗНО та ДПА [7]
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 20
Статистика

Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Березень » 22 » Підготовка до біології (задачі з генетики)
17:59
Підготовка до біології (задачі з генетики)
  1. Від схрещування рослин люцерни з пурпуровими та жовтими квітками в першому поколінні всі квітки були зеленими, а в другому відбулося розщеплення: 169 з зеленими квітками, 64 з пурпуровими, 67 з жовтими і 13 з білими. Як успадковується ознака? Визначте генотипи вихідних рослин. Що буде отримано від схрещування рослин першого покоління з білоквітковою рослиною?
  2. Схрещуються дві рослини пахучого горошку – з білими пазушними та білими верхівковими квітками. У першому поколінні всі рослини були з пурпуровими пазушними квітками, а в другому поколінні відбулося розщеплення: 415 рослин із пурпуровими пазушними, 140 із пурпуровими верхівковими, 350 із білими пазушними, 95 із білими верхівковими квітками. Як успадковуються дані ознаки? Яку рослину слід взяти, щоб поставити аналізуюче схрещування? Які результати ви сподіваєтеся при цьому отримати?
  3. При схрещуванні кукурудзи з білими зморшкуватими зернами з рослиною, яка  мала пурпурові гладенькі зерна, у першому поколінні всі зерна виявилися білими гладенькими, а в другому поколінні відбулось розщеплення: 808 білих гладеньких, 249 білих зморшкуватих, 202 пурпурових гладеньких, 50 пурпурових зморшкуватих. У результаті аналізуючого схрещування отримали: 135 білих гладеньких, 150 білих зморшкуватих, 40 пурпурових гладеньких, 52 пурпурових зморшкуватих. Як успадковуються ці ознаки? Які генотипи батьків, рослин першого покоління і рослини-аналізатора?
  4. У кукурудзи одного сорту в качані 16 рядів зерен, а в іншого – 8 рядів. При схрещуванні цих сортів у першому поколінні спостерігається проміжний фенотип, у середньому 12 рядів. Рослини другого покоління фенотипово дуже неоднорідні: кількість рядів варіює від 8 до 16, причому приблизно в одному з кожних 32 качанів є стільки ж рядів зерен, що й в одного з батьківських. Скільки генів визначають дану ознаку?
  5. Від схрещування двох рослин кукурудзи  – з червоними зморшкуватими та білими гладенькими зернами  – у першому поколінні всі рослини мали пурпурові гладенькі зерна. У другому поколінні відбулось таке розщеплення: 840 пурпурових гладеньких, 280 пурпурових зморшкуватих, 378 білих гладеньких, 123 білих зморшкуватих, 273 червоних гладеньких, 89 червоних зморшкуватих зерен. Як успадковуються ознаки? Визначте генотипи вихідних рослин. Яке розщеплення ви сподіваєтесь отримати в аналізуючому схрещуванні і яку рослину слід використовувати як аналізатор?
  6. У садівника було дві рослини левкою – одна з червоними, а інша з кремовими квітками. Від самозапилення рослини з кремовими квітками він отримав 18 з кремовими та 7 з білими квітками. Від самозапилення рослини з червоними квітками він отримав 222 з червоними, 68 з кремовими і 94 з білими квітками. При схрещуванні вихідних форм між собою було отримано 29 з червоними, 31 з кремовими і 18 з білими квітками. Поясніть отримані результати, визначте генотипи вихідних рослин.
  7. При самозапиленні зеленої рослини гороху було отримано 544 зелених і 45 хлорофільних світло-зелених рослин. Поясніть розщеплення, визначте генотип вихідної рослини. Як можна використовувати мутантні рослини для подальшої селекційної робрти, якщо вони виявляться життєздатними?
  8. Поясніть результати і визначте генотипи батьків у таких схрещуваннях, проведених з пшеницею: 1) від схрещування пшениці з червоним зерном з пшеницею з білим зерном у першому поколінні отимали 3/4 рослин з червоним зерном і 1/4 рослин із білим зерном; 2) від схрещування між собою рослин з червоним зерном отримали 7/8 рослин з червоним зерном і 1/8 рослин з білим зерном.
  9. При схрещуванні гомозиготних остюкових рослин пшениці з червоним колосом з гомозиготними безостюковими рослинами з білим колосом в першому поколінні всі рослини виявились безостюковими і з червоним колосом. У другому поколінні 564 рослини мали безостюковий червоний колос, 184 рослини – остюковий червоний колос, 38 рослин виявилось безостюковими білоколосими і 10 – остистюковими білоколосими. В аналізуючому схрещуванні також виникло чотири фенотипічних класи: 103 рослини з червоними безостюковими колосками, 91 з червоними остюковими, 30 з білими безостюковимии,  27 з білими остюковими. Поясніть отримані результати, визначте генотипи вихідних рослин. Яка рослина була використана як аналізатор?
  10. При схрещуванні рослин пшениці з червоним щільним колосом з рослинами, які мали білий пухкий колос, у першому поколінні отримали червоні колоски середньої щільності, а в другому – розщеплення: 185 з червоним щільним колосом, 360 з червоним колосом середньої щільності, 182 з червоним пухким, 12 з білим щільним, 25 з білим середньої щільності та 10 з білим пухким. Як успадковуються ознаки? Які генотипи вихідних рослин?
  11. Припустимо, що відмінність в урожайності між двома чистими сортами вівса, один з яких дає близько 4 г зерна, а інший – близько 10 г на одну рослину, залежить від трьох полігенів – А1, А2, А3. Якими будуть фенотипи в нащадків першого та другого поколінь, отриманих від схрещування цих сортів?
  12.  Висота рослини сорго, гомозиготної за рецесивними алелями чотирьох генів карликовості, дорівнює 40 см. Висота рослини, гомозиготної за домінантними алелями цих чотирьох генів, – 240 см. Припустимо, що відмінність у висоті стебла контролюється рівною мірою всіма чотирма генами, причому їх дія має кумулятивний характер. Рослину з генотипом А1А1А2А2А3А3a4a4 схрещували з рослиною а1а1а2а2а3а3А4А4. Яка висота стебла в кожної з батьківських форм? Яка висота очікується в рослин першого покоління? Яка середня висота стебла очікується в рослин другого покоління?
  13. Рослини жита з антоціаном, опушені, без воскового нальоту схрестили з рослинами без антоціану, неопушеними, з восковим нальотом. У першому поколінні всі рослини виявились з антоціаном, опушені й з восковим нальотом, а в другому поколінні відбулося розщеплення: 335 рослин з антоціаном, опушені, з восковим нальотом, 110 з антоціаном, опушені, без воскового нальоту, 105 з антоціаном, неопушені, з восковим нальотом, 40 з антоціаном, неопушені, без воскового нальоту, 267 без антоціану, опушені, з восковим нальотом, 90 без антоціану, опушені, без воскового нальоту, 85 без антоціану, неопушені з восковим нальотом, 29 без антоціану, неопушені, без воскового нальоту. Як успадковуються ознаки? Які генотипи вихідних рослин?
  14. Висота рослини сорго, гомозиготної за рецесивними алелями чотирьох генів карликовості, дорівнює 40 см. Висота рослини, гомозиготної за домінантними алелями цих чотирьох генів, дорівнює 240 см. Припустимо, що відмінність у висоті стебла контролюється рівною мірою всіма чотирма генами, причому їх дія має кумулятивний характер. Рослину з генотипом А1А1а2а2А3А3а4а4 схрещували з рослиною а1а1а2а2а3а3А4А4. Яка висота стебла в кожної з батьківських форм? Яка висота очікується в рослин першого покоління? Укажіть, які очікуються межі мінливості висоти в рослин другого покоління і яка очікується чисельність рослин для кожного класу висоти? Яка середня висота стебла очікується в рослин другого покоління?
  15. Який висновок про кількість генів, що визначають кількість листків, можна зробити, знаючи, що максимальна їх кількість, характерна для одного із батьків, не була виявлена в популяції другого покоління, яка складалась майже з 2000 особин?
  16. При схрещуванні собак чорної та білої масті в першому поколінні було отримано приблизно 1/2 білих, 3/8 чорних та 1/8 коричневих. Як це можна пояснити? Які генотипи батьків і нащадків? Яких нащадків ви сподіваєтесь отримати від схрещування вихідної білої і коричневої собак із першого покоління?
  17. При схрещуванні кролика з нормальною довжиною шерсті з ангорським довгошерстим у першому поколінні всі кроленята мали нормальну довжину шерсті, а в другому – серед 115 нащадків 63 мали нормальну довжину шерсті, 30 – довгу і 22 – коротку. При схрещуванні кроликів із першого покоління з вихідним довгошерстим отримали 50 довгошерстих, 23 короткошерстих і 25 з нормальною довжиною шерсті. Як успадковується ознака? Визначте генотипи вихідних кроликів.
  18. Від схрещування кроликів, які різнились за довжиною вух (фландрів з довжиною вух 145 мм та польських з довжиною вух 85 – 90 мм), у першому поколінні всі особини мали проміжну довжину вух (110 мм).  Довжина вух 214 кроликів другого покоління варіювала від 92 до 123 мм. Скількома генами контролюється довжина вух у кроликів? Які генотипи батьків?
  19. Від схрещування цегляно-червоних та лимонних мечоносців у першому поколінні всі риби виявились цегляно-червоними, а в другому – 141 цегляно-червона, 40 багряних, 53 зелених і 12 лимонних. Як успадковується забарвлення? Визначте генотипи вихідних риб та гібридів першого покоління. Яке схрещування слід провести для перевірки правильності вашого припущення і яке розщеплення ви очікуєте при цьому отримати?
  20. Від шлюбу негрів та білих народжуються мулати. Аналіз нащадків великої кількості шлюбів між мулатами дав розщеплення 1:4:6:4:1. Серед нащадків були чорні, білі, мулати, а також темні та світлі мулати. Поясніть результати. Визначте кількість генів, які зумовлюють колір шкіри, характер їх взаємодії і генотипи батьків та нащадків.
  21. Шлюб узяли два альбіноси, які не були родичами. У них народилося 8 дітей – 5 альбіносів і 3 не альбіноси. Як це можна пояснити?
  22. Подагра визначається домінантним аутосомним геном. За деякими даними пенетрантність гена в чоловіків становить 20%, а в жінок дорівнює нулю. Визначте ймовірність захворювання подагрою в родині: а) гетерозиготних батьків; б) де один із батьків гетерозиготний, а інший нормальний за даною ознакою.
  23.  Ангіоматоз сітківки ока успадковується як домінантна аутосомна ознака з пенетрантністю 50%. Визначте ймовірність захворювання дітей у родині, де обоє батьків – гетерозиготні носії ангіоматозу.
  24.  Черепно-лицьовий дизостоз успадковується як домінантна аутосомна ознака з пенетрантністю 50%. Визначте ймовірність захворювання дітей у родині, де один із батьків гетерозиготний, а інший є нормальним за цією ознакою.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Категорія: Підготовка до ЗНО та ДПА | Переглядів: 1855 | Додав: Himik | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Друзі сайту
  • Create a free website
  • uCoz Community
  • uCoz Textbook
  • Video Tutorials
  • Official Templates Store
  • Best Websites Examples

  • Copyright MyCorp © 2024
    Створити безкоштовний сайт на uCoz